ȘI BIBLIOTECA ORĂȘENEASCĂ

Site-ul Centrului Cultural „Aurel Stroe” – Bușteni

Casa de Cultură construită în 1886 are o istorie deosebită. La sfârşitul secolului 18 a funcţionat ca scoală. Despre începuturile şcolii din Buşteni avem un număr de date scrise de fostul director al şcolii, A.M. Mihailescu, pe care le-a publicat în Monografia Şcolii din Buşteni în 1906. Şcoala din Buşteni a fost înfiinţată din 1865, după apariţia legii învăţământului rural obligatoriu din 1864. La început şcoala a funcţionat cu două clase şi aici veneau şi copii locuitorilor din Poiana Ţapului şi chiar cei din Sinaia. Inainte de a se înfiinţa localul din faţa gării ( 1886 ) şcoala a funcţionat într-o căsuţă, proprietatea lui Ghiţă Constantinescu. Era o căsuţă ţărănească , mai mult o colibă, cu ferestre mici, situată pe Valea Albă. Şcoala a funcţionat în această căsuţă până în 1870, cand s-a mutat în localul proprietate a comunei în care funcţiona şi primăria. Noul local al şcolii din faţa gării este construit în 1886. Până în 1881 şcoala funcţionează cu două clase, iar până în 1891 cu un singur învăţător. In prezent Casa de Cultură funcţionează ca un amplu complex cultural în care îşi desfăşoară activitatea şi Biblioteca Orăşenească.

Profil: serviciu public local organizat la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale;

Dotare – numar de volume – 27.332

Activitatea Bibliotecii Publice se desfasoara conform actelor emise de Ministerul Culturii si Cultelor privind organizarea si functionarea bibliotecilor publice ( Ordin nr.2069 / 1998 si Ordinul nr.2026/2000) si de Asociatia Nationala a Bibliotecarilor si Bibliotecilor Publice din Romania.

Orologiul ce s-a montat pe fatada Casei de Cultura din Busteni ( acolo unde a existat un ceas de exterior cu ani in urma ) este un aparat de exceptie – ceas sincronizat cu ceasul atomic.

Precizia absoluta este asigurata de sincronizarea prin sistemul GPS ( Global Positionig System ) – sistem de radio navigatie globala format dintr-o constelatie de 24 de sateliti si statiile lor de la sol. Orologiul are un cadran cu diametrul de 70 cm, reglare automata a mecanismelor si a orei vara – iarna, sistem acustic sonor care contine un amplificator de 500 W si doua difuzoare de 250 W.

In memoria sa orologiul are inglobat un numar de 64 de melodii care pot fi programate in functie si de evenimentele deosebite si sarbatori legale.

Printre alte melodii se pot asculta colinde de Craciun, Imnul National al Romaniei, Imnul UE, Hora Unirii, Imnul Bucegilor etc.

Firma producatoare este BODET din Franta iar cea care s-a ocupat de achizitionare si montaj este o firma din Oradea.  De remarcat este faptul ca astfel de orologii au mai fost montate in Franta, Spania, Australia, Bosnia, Grecia, Malayezia, Peru, Turcia etc. Aceasta investitie este de 9000 Euro, banii fiind de la bugetul local. Cetatenii orasului pot fi mandrii de o astfel de achizitie, ceasuri asemanatoare existand in orase din cele mai mari tari ale lumii.