Site-ul oficial al orasului Busteni

 

 
Bine ati venit!   Contact Harta digitala a orasului Busteni Compartiment   Asistenta Sociala Serviciul Impozite
si Taxe Locale
INFORMARE CETATENI    
 
Muzeul CEZAR PETRESCU

ETAJULI - VESTIBULUL SI HOLUL

De la intrare ne intampina semnele prieteniei lui Cezar Petrescu cu artisti plastici de seama ai epocii: statuile celor trei martiri: HORIA, CLOSCA si CRISAN - unicate, semnate de sculptorul Oscar Han si tablouri de Iser, Dermian, Jiquide, Theodorescu-Sion etc.

 

SUFRAGERIA

Ilustreaza, mai mult ca celelalte incaperi, dragostea scriitorului pentru arta populara, precum si bunul sau gust.

Obiectele expuse aici au fost selectionate si asezate chiar de scriitor: mobilierul lucrat in stil popular, ceramica de Transilvanis, o icoana de sticla. Doua tablouri " Flori galbemne" si " Cap de maramuresean " de pictorul Biltiu-Dancus completeaza acest interior.

 

BIROUL DE PRIMIRE

Mobilierul - comandat special dupa gustul scriitoru;ui - covorul de cel mai autentic stil oltenesc, perdelele lucrate pe panza topita sunt inca o dovada de dragoste pentru arta romanesca.

Bibliotecadin incapere numara peste 1700 volume, majoritatea in limba franceza. Aici scriitorul a adunat in asenta tot ceea ce putea satisface un spirit iscoditor.

 

EXPOZITIA DOCUMENTARA

Amenajarea salii s-a facut prin dezafectarea a doua incaperi vecine intre care s-a deschis o arcada. Surorile scriitoruluiau inzestrat muzeul cu un numar impresionant de documente originale, acte de familie, de stare civila, de studii si profesionale ale tatalui si fiului, corespondenta si manuscrise inedite, opera scriitorului in editii princeps, fotografii.Din numarul mare al cartilor cu dedicatie din muzeu sunt expuse aici lucrari semnate de: Ionel si Pastorel Teodoreanu, Tudor Arghezi, Tudor Vianu, Mihail Sadoveanu, Eugen Ionescu, Mircea Eliadeetc.

 

CAMERA DE LUCRU

Pastreaza piesele cele mai de pret si impresionante ce pot ramane dupa un scriitor: biroul lui de lucru, fotoliul si uneltele lui zilnice de cris, scrumiere, ibricul de cafea etc. Cartile din aceasta micuta incapere reprezinta doua categorii distincte: clasicii romani in vechi editii si carti cu dedicatii ( veritabile documente ale raporturilor scriitorului cu generatia sa).

 

BIROUL _ BIBLIOTECA

Este incaperea cu cel mai vechi mobilier din casa, datand din anul 1928, cand Cezar petrescu, intors de la paris s-a instalat in satul Averesti, unde a scris pe acest birou opere cu tema centrala FANTASTICUL INTERIOR. Cele aproape 2000 de volume aflate in rafturile bibliotecii sunt in cea mai mare parte in limba franceza, exceptand raftul care cuprinde opera lui Eminescu, anume stransa la un loc, ea reprezentand o parte din sursa de informatie a lui Cezar Petrescu cand a scris trilogia LUCEAFARULsau ROMANUL LUI EMINESCU.

 

VERANDA

Transformata de scriitor dupa 1953 in birpou de lucru pe timp de vara, cuprinde carti de literatura rusa sau autori romani contemporani.

Pe masa de lucru a ramas ultimul articol (" Dupa dezbateri, faptele "), iar alaturi, pe masuta rotunda, vegheaza si astazi serviciul de cafea, alaturi de tigari si medicamente.

 

CABINETUL DE PRESA

Este amenajat de surorile scriitorului in fosta camera - debara a locuintei. Bogatul material din aceasta incapere ilustreaza prin documente originale activitatea de peste 40 de ani de gazetar si publicist a lui Cezar Petrescu - fondator de ziare si reviste.

 

Agenda primarului
Comunicate de presa
Anunturi
Hotarari
SNA
Documente publice
Informatii utile

ORASUL BUSTENI

Date geografice
Scurt istoric
Retea Scolara
Sanatate
Cultura
Infratiri
Rezervatii naturale
Muzee
Biblioteci
Cetateni de onoare
Manastirea Caraiman

ADMINISTRATIA LOCALA

Primaria Busteni
Primar
Viceprimar
Consiliul Local

SALVAMONT BUSTENI

Despre noi
Activitate
Meteo
Trasee turistice
Trasee alpinism
Trasee drumetie
Recomandari
Avertizari
Harta masivului Bucegi
Galerie imagini

 

Copyright www.orasul-busteni.ro 2010