Site-ul oficial al orasului Busteni

 

 
Bine ati venit!   Contact Harta digitala a orasului Busteni Compartiment   Asistenta Sociala Serviciul Impozite si Taxe Locale

INFORMARE CETATENI

   
 
Manastirea Caraiman

Galerie de imagini

Parintele Gherontie Puiu si Minunile Maicii Domnului

 

La Busteni, Pe Valea Prahovei, in marginea padurilor de sub Caraiman, traia un pustic al carui renume a depasit de mult granitele de piatra ale Bucegilor.

Era calugar si preot si, dupa cum singur marturisea, i-a murit moartea de trei ori. Intr-o poiana de la poalele Caraimanului, el a inceput construirea unei manastiri de calugari si a unei biserici.

 

Manastirea cu un singur calugar

Dincolo de " Jepi - un parau repede curgator pe sub coasta Bucegilor - se afla un plai domol numit Palanca, inconjurat de brazi seculari. Cateva lespezi vechi de piatra brazdeaza poteca ingusta ce serpuieste prin padure, pana la o poiana invelita in iarba, de un verde stralucitor. Pelerinii descopera o gura de rai, in mijlocul careia se afla un brad retezat de furtuna, ce are forma neobisnuita a unui policandru urias. In varful sau este asezata o cruce alba, ce se aprinde la lasarea serii. Pe ramura din partea de rasarit a arborelui sunt prinse, in cateva copci, clopotul si toaca acestei manastiri in aer liber.

Marginile poienii sunt imprejmuite cu pari de lemn si sarma. Locul portii mari este strajuit de doi busteni verticali, ciopliti cu migala.

De jur-imprejurul bradului retezat, cuprinzandu-l ca intr-o imbratisare, este construit un " aghiazmatar ", un fel de capela din lemn, de forma circulara, unde se tin slujbe si unde credinciosii veniti aici din toata tara aprind lumanari si se roaga la icoana Maicii Domnului.

Deasupra, pe varful Caraimanului, vegheaza crucea inaltata pe munte, la care se inchina toti pelerinii, inainte de a pasi in cuprinsul asezamantului.

O vreme randuielile manastiresti s-au savarsit in Aghiazmatarul construit in jurul bradului cu sase brate dar era necesara o biserica. Intr-un timp destul de scurt s-a procedat la construirea unei biserici din lemn de dimensiuni mici care sa fie Paraclisul manastiriii si in care sa se savarseasca cele Sapte Laude si Sfanta Liturghie.In toamna anului 2001 s-a terminat construirea Paraclisului cu Hramul ACOPARAMANTUL MAICII DOMNULUI si a unei cladiri care sa tina loc de Staretie. In ziua de duminica 21 octombrie 2001 s-a savarsit slujba de sfintire a Parclisului. Pre Sfintitul Sebastian Ilfoveanu, vicar al sfintei arhiepiscopii a Bucurestilor, insotit de preot consilier Aurel Nicolae si de P.C. Protoereu de Campina Costica Dumitru si de un numeros sobor de preoti a savarsit slujba de sfintire si Sfanta Liturghie, fiind prezenti peste 5000 de credinciosi veniti din apropiere sau din diferite colturi de tara. Dupa slujba de sfintire s-a savarsit si slujba de punere a pietrei de temelie la Biserica cea Mare cu Hramul Inaltarea Sfintei Cruci.In prima faza s-a procedat la turnarea fundatiilor si a subsolului bisericii, lucrare finalizata pana in toamna anului 2002. In anul 2003 cum a venit vremea calda lucrarile au continuat cu ridicarea zidurilor, turnarea stalpilor si a centurilor, turnarea cupolei si confectionarea turlelor din armaturi de fier precum si confectionarea acoperisului bisericii. Prima zapada a iernii 2003 a gasit biserica cea mare acoperita cu tabla de cupru.

In anul 2004 s-a construit clopotnita - o lucrare foarte frumoasa dar si foarte pretentioasa in executie care v-a oferi posibilitatea celor 6 clopote ce vor fi instalate in ea sa vesteasca pe toata Valea Bustenilor si Zamorei momentele de rugaciune de la manastire. In anul 2005 au prins contur trapezele si chiliile manastirii.

 

 

Agenda primarului
Comunicate de presa
Anunturi
Hotarari
SNA
Documente publice
Informatii utile

ORASUL BUSTENI

Date geografice
Scurt istoric
Retea Scolara
Sanatate
Cultura
Infratiri
Rezervatii naturale
Muzee
Biblioteci
Cetateni de onoare
Manastirea Caraiman

ADMINISTRATIA LOCALA

Primaria Busteni
Primar
Viceprimar
Consiliul Local

SALVAMONT BUSTENI

Despre noi
Activitate
Meteo
Trasee turistice
Trasee alpinism
Trasee drumetie
Recomandari
Avertizari
Harta masivului Bucegi
Galerie imagini

 

Copyright www.orasul-busteni.ro 2010