Site-ul oficial al orasului Busteni

 

 
Bine ati venit!   Contact Harta digitala a orasului Busteni Domeniul schiabil Kalinderu - WEB Serviciul Impozite si Taxe Locale

INFORMARE CETATENI

   
 
Cultura

           Biserica Domneasca

Zidita din piatra de cariera, este o copie redusa a Manastirii Horezu, prin arhitectura, dotarile interioare si vechimea sa, intrand in randul monumentelor remarcabile ale orasului. Este o biserica ortodoxa , construita in anul 1889. Ctitorie a regelui Carol I si a reginei Elisabeta, pictati in marime naturala in pronaos. In forma de cruce cu doua turle de forme diferie, a fost ridicata de constructori italieni condusi de Pietro Dreossi. Mobilierul este din stejar masiv, iar catapeteasma, considerata a fi cea mai frumoasa din Romania, a fost lucrata la Viena.Icoanele originale pastrate, sunt pictate de Gheorghe Tatarascu si ucenicii sai. Pictura originala din altar are acelasi autor ca si la Manastirea Sinaia - Agnes Exner.

Casa Romano - Franceza

In centrul orasului vis - a - vis de Primaria orasului Busteni ( Bulevardul Libertatii - 174) se gaseste Casa Romano - Franceza ( CRF ), institutie care are drept scop raspandirea culturii si civilizatiei romane prin orice mijloc legal in zona Vaii Prahovei ( de la Campina la Predeal ).In acelasi timp CRF asigura legatura dintre cele doua localitati infratite Moissy - Cramayel - Franta ( departamentul Saint -et - Marnel - localitate situata la aproximativ 35 Km in sud - estul Parisului ) si orasul Busteni. Hotararea construirii CRF a fost luata cu ocazia semnarii infratirii intre cele doua localitati ( 1994 ) si a fost realizata in egala masura cu fonduri locale franceze si romanesti ; a fost inaugurata la 1 septembrie 1996. Activitatea CRF se deruleaza in cadrul Asociatiei " Prietenii Casei Romano - Franceze " condusa de un consiliu de administratie format din 11 persoane ( 4 francezi si 7 romani ), consiliu condus de primarii celor doua localitati. Directorul CRF, Profesor Dan Parpauta, pune in practica hotararile consiliului de administratie. Cladirea CRF este o constructie miniona cu un etaj si este proprietatea Primariei orasului Busteni. La parter se afla secretariatul, cabinetul directorului, holul pentru expozitii, sediul Asociatiei de Infratire Busteni - Moissy - Cramayel si sediul Consortiului Local Busteni.

La etaj se afla biblioteca, sala de cursuri si sala de festivitati. Activitatile CRF:

Cursuri de limba franceza - prof. Otilia - Rodica Parpauta si Mihaela - Gabriela Dumitrescu. De anul acesta se vor oferi diplome prin intermediul Aliantei Franceze din Ploiesti. Datorita frecventarii cursurilor de franceza organizate la CRF, elevii Scolii Generale nr.1 Busteni au reusit sa castige primele locuri la faza judeteana a Olimpiadei de franceza organizata la Ploiesti.

Biblioteca - imprumut carte
Fond de carti in prezent: 4.055;
Imprumuturi; intre 682 ( in anul 1997 ) si 1406 ( in anul 2001 ).
Pentru atragerea publicului, s-a inaugurat rubrica " Cartea saptamanii ", unde se prezinta noutatile cele mai interesante ale bibliotecii.

Consultare abonamente

Videocasete si CD-uri
Casete video:117;
Casete audio: 25;
Cd -uri: 68

Corul ARMONIA

Expozitii
Expozitie cu desenele elevilor Scolii Generale nr.1 Nicolae Balcescu - Prof. Vasile
Expozitii de fotografii a tanarului artist din Brasov - Adrian Simion
Expozitie de desen si pictura - Mihaela Turbatu din Targoviste
Proiect pentru 2004 sau 2005 - sejururi reciproce de o saptamana, in localitatea omoloaga, a unor grupuri de elevi de gimnaziu,pentru a realiza desene si picturi.

 

            NEXT

Agenda primarului
Comunicate de presa
Anunturi
Hotarari
Documente on-line
Documente publice
Informatii utile

ORASUL BUSTENI

Date geografice
Scurt istoric
Retea Scolara
Sanatate
Cultura
Infratiri
Rezervatii naturale
Muzee
Biblioteci
Cetateni de onoare
Manastirea Caraiman

ADMINISTRATIA LOCALA

Primaria Busteni
Primar
Viceprimar
Consiliul Local

SALVAMONT BUSTENI

Despre noi
Activitate
Meteo
Trasee turistice
Trasee alpinism
Trasee drumetie
Recomandari
Avertizari
Harta masivului Bucegi
Galerie imagini

 

Copyright www.orasul-busteni.ro 2010